Jak maličko stačí
Kdybyste žili v nebo pocházeli z Ústí nad Labem, pochopíte, jakým skvělým a velkým počinem je otevření Inventáře. Pekárna-kavárna-cukrárna v Bněnské ulici má nenápadný vchod, minimalistický, a přesto velmi příjemný interiér, a kromě vůně čerstvých ořechových rohlíčků je nasáklá dobrou atmosférou. Neztratila by se v Praze či Berlíně, ale díky bohu (a Aničce s Markem) vznikla ve městě, kde je kavárenská kultura ještě v plenkách a kde se malé provozovny a obchůdky teprve pomalu vracejí do ulic zahubených supermarkety a vietnamskými obchody s brakem. Není divu, že plno měli od prvního dne otevření a za vyprodané regály se museli omlouvat
fotokredit Lucie Fenclová
V nabídce tu najdete vynikající výběrovou kávu, kremrole, buchty, bábovky, ale také dva druhy kváskového chleba a v sobotu snídaně. Zdejší kobliha je nejlepší, jakou jsem jedla od dob kdy v Praze zavřel můj oblíbený podnik Maso a kobliha. Sobotní tříchodové brunche postavili na sezónních ingrediencích a lokálních dodavatelích.
Otevřený prostor dává nahlédnout až do kuchyně, kde pod rukama Aničky Šurovské vznikají každý den sladké i slané dobroty. Její cesta do Ústí vedla přes pražský Alfabet a Etapu, kde se z kvásku a hnětení těsta stala láska. Od roku 2019 se věnuje svatebnímu cateringu pod značkou Maličko a Inventář měl původně fungovat hlavně jako zázemí pro výrobu. Místo, které s partnerem Markem Kinclem našli však nabízel mnohem víc a bylo škoda potenciálu na kavárnu nevyužít. „Z nápadu kremrole na stojáka se vyklubal prostor velký jak taneční sál,“ vzpomíná na cestu k Inventáři Anička. „Chtěla jsem místo, kde budu tvořit. Kde to bude vonět vanilkou a chlebovou kůrkou. Lidé si tam budou lebedit, mlsat a snad se cítit, jako by čas ani neběžel,“ dodává a zároveň nevědomky popisuje realitu a pohodu, která zde vládne.
Když pro svůj nový podnik vymýšleli jméno, padaly nápady jako ‘sladkůstkářství’ i sarkasmy typu ‘Konečně dobrej nápad jet do Ústí’. Výsledek se zrodil, jak jinak u dlouhé snídaně, při níž Marek vzpomínal na svá studia hotelovky, házel profesionálními názvy nádobí a jméno byla na světě. Inventář. Nezbývá než popřát, aby dostál svému jménu a stal se pevným soupisem toho, co k Ústí nad Labem a jeho rodící se gastro scéně patří. Láska prochází žaludkem a někdy vede až na sever. Díky za to!